Lag (1994:261) om fullmaktsanställning
Lagens tillämpningsområde
Denna lag innehåller föreskrifter om sådana arbetstagare hos myndigheter under regeringen som är anställda med fullmakt.
Om någon föreskrift i denna lag avviker från lagen (1994:260) om offentlig anställning, skall den föreskriften gälla.
[har upphävts genom lag (1999:947).]
SFS 1999:947
Anställning med fullmakt
En ordinarie domare ska anställas med fullmakt. I 1 § lagen (2010:1390) om utnämning av ordinarie domare anges vilka domaranställningar som är ordinarie.
Regeringen bestämmer vilka arbetstagare i övrigt som ska anställas med fullmakt.
SFS 2010:1493
Anställningens upphörande
En arbetstagare får skiljas från anställningen bara med stöd av föreskrifterna i denna lag.
Avgångsskyldighet på grund av ålder
En arbetstagare är skyldig att avgå från anställningen vid den ålder som anges i författningar eller kollektivavtal.
SFS 2003:298
Anställningens upphörande på grund av sjukdom
En arbetstagare får entledigas innan han har uppnått den ålder som avses i 5 §,
om han på grund av förlust av eller nedsättning i arbetsförmågan är för framtiden oförmögen att fullgöra sina arbetsuppgifter tillfredsställande, eller
om han på grund av nedsatt arbetsförmåga under två år i följd inte har tjänstgjort annat än försöksvis under kortare tid och det är dels sannolikt att han inte kan återinträda i arbete inom ytterligare ett år, dels ovisst hur arbetsförmågan därefter kommer att utveckla sig.
Första stycket gäller inte om arbetstagaren kan förflyttas enligt 8 §.
Rättsfall:
Ang. äldre motsvarighet till 1 st. p. 2: AD 1993:113 (även sådant som inträffat efter beslut enl. denna best. men före dess verkställighet fick beaktas).
Avskedande
En arbetstagare får avskedas enligt föreskrifter i lagen (1982:80) om anställningsskydd. I fråga om ordinarie domare tillämpas dock regeringsformens föreskrifter om vilka omständigheter som får läggas till grund för åtgärden.
Ett avskedande skall vara skriftligt för att vara giltigt.
Hänvisad författning:
RF 11:7 1 st.
Förflyttning
En arbetstagare får förflyttas till en annan statlig anställning med fullmakt. En förflyttning till en anställning hos en annan myndighet får bara ske om arbetsuppgifterna är likartade eller om arbetstagaren med hänsyn till sin utbildning är lämpad för anställningen.
I fråga om ordinarie domare skall dock tillämpas vad som sägs om förflyttning i regeringsformen.
Hänvisad författning:
Se AnställningsF (1994:373)3 § 5 här nedan – Ang. 2 st. se RF 11:7 2 st.
Skiljande från arbetsuppgifter
En arbetstagare vid Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, utrikesförvaltningen, Försvarsmakten, Fortifikationsverket, Försvarets materielverk, Försvarshögskolan eller Försvarets radioanstalt får skiljas från sina arbetsuppgifter enligt 31 § lagen (1994:260) om offentlig anställning.
SFS 2014:759
Avstängning och läkarundersökning
Avstängning
En arbetstagare får avstängas från arbetet
om ett förfarande inleds som syftar till att han skall avskedas,
om en åtgärd vidtas för att åtal skall väckas mot honom för en gärning som kan antas medföra avskedande,
om han inte fullgör sina arbetsuppgifter tillfredsställande och detta beror på sjukdom eller något jämförligt förhållande, eller
om han inte följer ett beslut om läkarundersökning enligt 11 §.
Läkarundersökning
Om en arbetstagare inte fullgör sina arbetsuppgifter tillfredsställande och det är sannolikt att den bristande arbetsförmågan beror på sjukdom eller något jämförligt förhållande, får beslutas att arbetstagaren skall undersökas av en läkare som anvisas honom.
Hänvisad författning:
Se även AnställningsF (1994:373)16 § ff här nedan.
Förhandlingsskyldighet
Föreskrifterna om förhandlingsskyldighet i 11–14 §§ lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet skall inte tillämpas, när det gäller beslut om avstängning enligt 10 § eller läkarundersökning enligt 11 §.
Om det meddelas beslut om avstängning och arbetstagaren är fackligt organiserad, skall myndigheten genast underrätta den lokala arbetstagarorganisation som arbetstagaren tillhör om beslutet.
Skadestånd
Om en myndighet i ett ärende om avstängning eller läkarundersökning bryter mot någon föreskrift i denna lag om handläggningen av ett sådant ärende eller mot föreskrifter om beslutande organ eller om omröstning, ska föreskrifterna om skadestånd i 38, 41 och 42 §§ lagen (1982:80) om anställningsskydd tillämpas.
I fråga om avvikelser i kollektivavtal från vad som sägs i 41 § lagen om anställningsskydd tillämpas 2 b § första stycket samma lag.
SFS 2022:843
Ordinarie domares tjänstgöringsskyldighet
En ordinarie domare är skyldig att utföra arbetsuppgifterna i en motsvarande eller högre anställning som domare vid den domstol där han är anställd.
En ordinarie domare är skyldig att tjänstgöra tillfälligt i en annan domstol vid sådan handläggning där flera lagfarna domare deltar. Tjänstgöringsskyldigheten gäller
för en rådman i tingsrätt, som ledamot i en annan tingsrätt inom samma hovrättsområde,
för en rådman i förvaltningsrätt, som ledamot i en tingsrätt eller en hovrätt,
för ett kammarrättsråd, som ledamot i en hovrätt.
SFS 2009:818
Statens ansvarsnämnd
Statens ansvarsnämnd beslutar i frågor om avskedande, avstängning och läkarundersökning när det gäller ordinarie domare samt andra arbetstagare som regeringen bestämmer.
Första stycket gäller inte justitiekanslern och justitieråd.
Hänvisad författning:
Se även AnställningsF (1994:373)15 § här nedan.
SFS 2010:1493
Verkställighet av beslut
Ett beslut om skiljande från anställningen på grund av ålder eller sjukdom enligt 5 eller 6 § eller om förflyttning enligt 8 § får inte verkställas, förrän beslutet har prövats slutligt eller rätten till talan har förlorats.
Ett beslut om avstängning gäller omedelbart.
Ett beslut om läkarundersökning enligt 11 § får inte läggas till grund för en avstängning enligt 10 § 4, förrän beslutet har prövats slutligt eller rätten till talan har förlorats.
Rättegång
Mål om tillämpningen av denna lag ska handläggas enligt lagen (1974:371) om rättegången i arbetstvister.
Föreskrifter om handläggningen av mål om avskedande, avstängning eller läkarundersökning av justitieråd finns i regeringsformen.
SFS 2010:1493
I en tvist om tillämpningen av 5 § får domstolen för tiden fram till dess att det finns ett lagakraftägande avgörande bestämma att anställningen skall upphöra, när arbetstagaren har uppnått den ålder då han enligt nämnda paragraf är skyldig att avgå.
I en tvist om ett avstängningsbeslut får domstolen för tiden fram till dess att det finns ett lagakraftägande avgörande bestämma att beslutet tills vidare inte skall gälla.
När Högsta domstolen eller Högsta förvaltningsdomstolen i enlighet med regeringsformen eller någon annan lag prövar frågor om skiljande från anställningen, avstängning eller läkarundersökning, ska handläggningen ske på det sätt som föreskrivs för tvistemål. Vid omröstning ska föreskrifterna i 29 kap. rättegångsbalken tillämpas.
SFS 2010:1415
Talan av Riksdagens ombudsmän eller Justitiekanslern om ändring av ett beslut om avstängning enligt 10 § 1 eller 2 skall väckas inom tre veckor från det att beslutet meddelades.
SFS 1994:829