Enligt riksdagens beslut1) föreskrivs att 47 § fiskelagen (1993:787) ska ha följande lydelse.
- 1)
Prop. 2008/09:58, bet. 2008/09:MJU7, rskr. 2008/09:105.
- 2)
Senaste lydelse 1995:1388.
skäligen kan antas ha betydelse för utredning av brottet, eller
kan antas bli föremål för förverkande enligt denna lag.
2) Om någon ertappas på bar gärning när han eller hon begår brott enligt denna lag, får beslag göras av fisk, redskap, fiskefartyg eller andra föremål som
Befogenheter enligt första stycket har
fisketillsynsmän som getts förordnande enligt 34 § tredje stycket, och
sådana befattningshavare hos Kustbevakningen, Fiskeriverket eller länsstyrelsen i vars uppgifter det ingår att övervaka efterlevnaden av bestämmelser om fiske.
Samma befogenhet har, om fisket kränker enskild fiskerätt, den som innehar fiskerätten eller den som företräder honom eller henne.
Om egendom har tagits i beslag enligt första stycket ska detta skyndsamt anmälas till polismyndigheten eller åklagare. Den som tar emot anmälan ska förfara som om han eller hon själv gjort beslaget.
Om innehavaren av enskild fiskerätt eller den som företräder honom eller henne har tagit fisk i beslag, får dock fiskerättshavaren behålla fisken utan att anmäla det, om beslaget bara grundar sig på denna lag.
Fisk som tagits i beslag och som uppenbarligen bör förklaras förverkad ska omedelbart efter beslaget släppas ut i det vattenområde där den fångats, om den är levnadsduglig och det kan ske utan särskilda kostnader eller besvär.