Regeringen föreskriver1) i fråga om presstödsförordningen (1990:524)2)
- 1)
Jfr prop. 2009/10:199, bet. 2009/10:KU42, rskr. 2009/10:308.
- 2)
Förordningen omtryckt 1996:1607.
dels att punkt 2 och 3 i övergångsbestämmelserna till förordningen (1996:1607) om ändring i nämnda förordning ska upphöra att gälla,
dels att punkt 2 och 3 i övergångsbestämmelserna till förordningen (1999:1074) om ändring i nämnda förordning ska upphöra att gälla,
dels att 1 kap. 4 och 6 §§, 2 kap. 1–3 och 12 §§, 4 kap. 5, 7 och 11 §§, 5 kap. 1 § samt bilagan till förordningen ska ha följande lydelse,
dels att punkt 1 i ikraftträdande- och övergångsbestämmelserna ska ha följande lydelse,
dels att det i förordningen ska införas fyra nya paragrafer, 2 kap. 2 a, 2 b och 5 a §§ samt 5 kap. 3 a §, av följande lydelse.
Driftsstöd består av allmänt driftsstöd och begränsat driftsstöd.
Driftsstöd får endast användas för att täcka kostnader som är knutna till utgivningen av den dagstidning som stödet har beviljats för.
3) I denna förordning används följande uttryck med nedan angiven betydelse.
- 3)
Senaste lydelse 2008:1341.
|
4) En hög- eller medelfrekvent dagstidning berättigar till allmänt driftsstöd om samtliga nedanstående förutsättningar är uppfyllda:
- 4)
Senaste lydelse 2008:1341.
Den ska ha en abonnerad upplaga på minst 1 500 exemplar.
Dess totalupplaga ska i huvudsak vara abonnerad.
Dess abonnemangspris får inte vara uppenbart lägre än vad som i allmänhet tillämpas av tidningar i motsvarande kategori.
Den får inte ha en täckningsgrad som överstiger 30 %.
Det företag som ger ut tidningen ska, om driftsstöd tidigare har beviljats för tidningen, ha redovisat användningen av stödet enligt 5 kap. 3 a § första stycket.
Om det med hänsyn till förhållandena inom tidningens hela spridningsområde är uppenbart att täckningsgraden ger en missvisande bild av tidningens konkurrensförmåga på annonsmarknaden, får tidningen uteslutas från stöd eller få stödet nedsatt till ett lägre belopp än vad som annars skulle lämnas.
5) För en hög- eller medelfrekvent dagstidning beräknas det årliga allmänna driftsstödet genom att tidningens veckovolym, uttryckt i tusental exemplar, multipliceras med 235 000 kr (bidragssats). Det sammanlagda årliga allmänna driftsstödet får dock inte överstiga 16 861 000 kr (maximibelopp).
- 5)
Senaste lydelse 2008:1341.
En storstadstidning kan utöver det årliga allmänna driftsstödet enligt första stycket berättiga till ett extrastöd som motsvarar en viss procentandel av de nettokostnader som följer av de krav som särskilt ställs på denna tidningskategori i 1 kap. 6 §. Den högsta procentandelen är
90 % för år 2011,
80 % för år 2012,
70 % för år 2013,
60 % för år 2014,
50 % för år 2015, och
40 % för år 2016.
Maximibeloppet för det årliga allmänna driftsstödet och extrastödet är
59 500 000 kr för år 2011,
56 600 000 kr för år 2012,
53 700 000 kr för år 2013,
50 800 000 kr för år 2014,
47 900 000 kr för år 2015, och
45 000 000 kr för år 2016.
Understiger det allmänna driftsstöd som en hög- eller medelfrekvent dagstidning berättigar till enligt 2 § första stycket det driftsstöd som en lågfrekvent dagstidning vid motsvarande upplaga berättigar till enligt 5 §, ska i stället stödnivån enligt den paragrafen gälla.
Det sammanlagda allmänna driftsstödet som en hög- eller medelfrekvent dagstidning berättigar till enligt 2 § första-tredje styckena eller 2 a § får inte överstiga 40 % av de rörelsekostnader som är förknippade med utgivningen av den stödberättigande tidningen.
6) En lågfrekvent dagstidning berättigar till allmänt driftsstöd om samtliga nedanstående förutsättningar är uppfyllda:
- 6)
Senaste lydelse 2008:1341.
Den ska ha en abonnerad upplaga på minst 1 500 exemplar.
Dess totalupplaga ska till övervägande del vara abonnerad.
Den ska ha ett abonnemangspris som för helår inte understiger ett av Presstödsnämnden fastställt lägsta pris.
Den ska ha minst 1 000 spaltmeter redaktionellt innehåll per kalenderår.
Den får inte ha en betald annonsandel som överstiger 50 % av dess hela tidningsutrymme under ett kalenderår.
Den får inte ha en täckningsgrad som överstiger 30 %.
Det företag som ger ut tidningen ska, om driftsstöd tidigare har beviljats för tidningen, ha redovisat användningen av stödet enligt 5 kap. 3 a § första stycket.
Vid tillämpningen av första stycket 2 ska spridning i marknadsföringssyfte, som görs för en och samma tidningstitel och vid högst fem tillfällen per kalenderår i det område där dagstidningen har sin huvudsakliga andel abonnenter, inte räknas med.
Det allmänna driftsstödet som en lågfrekvent dagstidning berättigar till enligt 4 eller 5 § får inte överstiga 75 % av de rörelsekostnader som är förknippade med utgivningen av den stödberättigande tidningen.
Frågan om huruvida en tidning uppfyller kraven för driftsstöd, ska bedömas med utgångspunkt i förhållandena under det kalenderår som föregår det år för vilket bidrag söks. Bedömningen av om driftsstödet överstiger en viss andel av tidningens rörelsekostnader enligt 2 b eller 5 a § ska dock göras med utgångspunkt i förhållandena under de två kalenderår som föregår det år för vilket bidrag söks.
För nyetablerade dagstidningar och för dagstidningar som kommer ut med fler eller färre nummer i veckan än tidigare får uppgifterna i stället avse den tidsperiod för vilken dessa kan fås. För uppgifter om täckningsgrad och upplaga får den perioden inte vara kortare än sex månader.
7) Ett distributionsföretag får förmedla distributionsstöd endast om företaget skriftligen förbinder sig att uppfylla följande villkor:
- 7)
Senaste lydelse 2000:1190.
Företaget ska inom sitt verksamhetsområde anordna samdistribution där det finns förutsättning för stödberättigad samdistribution.
För samdistributionen ska företaget tillämpa prissättning enligt 3 för sådana tidningsföretag som har undertecknat en förbindelse enligt 2 § och ger ut tidningar som normalt kommer ut med minst ett nummer varje vecka. För en tidning som kommer ut en gång per vecka gäller vidare att den ska ha minst en procents hushållstäckning i den A-region där tidningens utgivningsort är belägen.
Prissättningen ska vara sådan att storleken av den enskilda tidningens abonnerade upplaga inom distributionsområdet inte inverkar på distributionsavgiften per distribuerat exemplar. Om det blir väsentliga kostnadsskillnader på grund av att tidningarna väger olika mycket per exemplar, att distributionen av någon av tidningarna leder till mer administrativt arbete än för de andra eller att distributionen av någon av tidningarna leder till särskilda transportkostnader, får dock prissättningen anpassas till dessa skillnader. En sådan prissättning får däremot inte innebära att priset för distributionen av ett exemplar av den mest kostnadskrävande tidningen blir mer än tio procent högre än priset för distribution av ett exemplar av den minst kostnadskrävande tidningen.
Företaget ska hålla samdistributionen öppen för samtliga dagstidningar
a) vars upplaga är i huvudsak betald och har ett abonnemangspris som inte uppenbart avviker från vad tidningar har i den kategori som tidningen tillhör, och
b) som vid tiden för samdistributionens början finns tillgängliga på orten.
Företaget ska delge anbud på samdistribution inom ett distributionsområde till samtliga dagstidningar som har undertecknat förbindelse enligt 2 § vid en och samma tidpunkt.
Förbindelsen ska distributionsföretaget ge in till Presstödsnämnden.
Ett distributionsföretag får i samdistributionen distribuera annat än dagstidningar med distributionsstöd om kvaliteten i dagstidningsdistributionen inte försämras.
Förmedlas distributionsstöd av ett postbefordringsföretag ska företaget skriftligen förbinda sig att uppfylla de villkor som anges i 5 § första stycket 2–5.
Distributionsstöd ska inte betalas om ett tidningsföretag får vinst av tidningsdistributionen på ett sätt som uppenbarligen innebär ett kringgående av bestämmelserna om prissättning enligt 5 § första stycket 2 och 3.
Ansökan om stöd enligt denna förordning ska vara skriftlig och ges in till Presstödsnämnden.
Ett tidningsföretag som ansöker om extrastöd enligt 2 kap. 2 § andra stycket ska i ansökan redovisa de nettokostnader som ska ligga till grund för stödet.
Ett tidningsföretag som har beviljats driftsstöd för en dagstidning ska årligen i efterhand lämna in en redovisning till Presstödsnämnden om hur stödet har använts och vilka kostnader det har täckt.
Nämnden ska med utgångspunkt i lämnad redovisning kontrollera att användningen av driftsstödet sker i överensstämmelse med denna förordning.
Nämnden ska årligen göra en sammanställning av uppgifterna enligt första och andra styckena. Sammanställningen ska ges in till regeringen och Europeiska kommissionen.
Bilaga
Kommunernas indelning i A-regioner
01 Stockholm/Södertälje: Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Haninge, Huddinge, Järfälla, Lidingö, Nacka, Nykvarn, Nynäshamn, Salem, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Upplands-Bro, Upplands-Väsby, Vallentuna, Vaxholm, Värmdö, Österåker.
02 Norrtälje: Norrtälje.
03 Enköping: Enköping, Håbo.
04 Uppsala: Heby, Knivsta, Uppsala, Östhammar.
05 Nyköping: Gnesta, Nyköping, Oxelösund, Trosa.
06 Katrineholm: Flen, Katrineholm, Vingåker.
07 Eskilstuna: Eskilstuna, Strängnäs.
08 Mjölby/Motala: Boxholm, Mjölby, Motala, Vadstena, Ödeshög.
09 Linköping: Kinda, Linköping, Åtvidaberg.
10 Norrköping: Finspång, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik.
11 Jönköping: Habo, Jönköping, Mullsjö, Vaggeryd.
12 Tranås: Aneby, Tranås, Ydre.
13 Eksjö/Nässjö/Vetlanda: Eksjö, Nässjö, Sävsjö, Vetlanda.
14 Värnamo: Gislaved, Gnosjö, Värnamo.
15 Ljungby: Ljungby, Markaryd.
16 Växjö: Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö, Älmhult.
17 Västervik: Västervik.
18 Hultsfred/Vimmerby: Hultsfred, Vimmerby.
19 Oskarshamn: Högsby, Mönsterås, Oskarshamn.
20 Kalmar/Nybro: Borgholm, Emmaboda, Kalmar, Mörbylånga, Nybro, Torsås.
21 Visby: Gotland.
22 Karlskrona: Karlskrona, Ronneby.
23 Karlshamn: Karlshamn, Olofström, Sölvesborg.
24 Kristianstad: Bromölla, Kristianstad, Östra Göinge.
25 Hässleholm: Hässleholm, Osby, Perstorp.
26 Ängelholm: Båstad, Ängelholm, Örkelljunga.
27 Helsingborg/Landskrona: Bjuv, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Svalöv, Åstorp.
28 Malmö/Lund/Trelleborg: Burlöv, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg, Vellinge.
29 Ystad/Simrishamn: Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Tomelilla, Ystad.
30 Eslöv: Eslöv, Hörby, Höör.
31 Halmstad: Halmstad, Hylte, Laholm.
32 Falkenberg/Varberg: Falkenberg, Varberg.
33 Göteborg/Alingsås: Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn, Vårgårda, Öckerö.
34 Uddevalla: Färgelanda, Lysekil, Munkedal, Orust, Sotenäs, Strömstad, Tanum, Uddevalla.
35 Trollhättan/Vänersborg: Grästorp, Lilla Edet, Mellerud, Trollhättan, Vänersborg.
36 Borås: Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn.
37 Lidköping/Skara: Essunga, Götene, Lidköping, Skara, Vara.
38 Falköping: Falköping, Tidaholm.
39 Skövde: Hjo, Karlsborg, Skövde, Tibro.
40 Mariestad: Gullspång, Mariestad, Töreboda.
41 Kristinehamn/Filipstad: Filipstad, Kristinehamn, Storfors.
42 Karlstad: Forshaga, Grums, Hagfors, Hammarö, Karlstad, Kil, Munkfors, Sunne, Torsby.
43 Säffle/Åmål: Bengtsfors, Dals-Ed, Säffle, Åmål.
44 Arvika: Arvika, Eda, Årjäng.
45 Örebro: Askersund, Hallsberg, Kumla, Laxå, Lekeberg, Örebro.
46 Karlskoga: Degerfors, Karlskoga.
47 Lindesberg: Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg, Nora.
48 Västerås: Hallstahammar, Surahammar, Västerås.
49 Köping: Arboga, Kungsör, Köping.
50 Fagersta: Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg.
51 Sala: Sala.
52 Borlänge/Falun: Borlänge, Falun, Gagnef, Leksand, Rättvik, Säter, Vansbro.
53 Avesta/Hedemora: Avesta, Hedemora.
54 Ludvika: Ludvika, Smedjebacken.
55 Mora: Malung-Sälen, Mora, Orsa, Älvdalen.
56 Gävle/Sandviken: Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken, Tierp, Älvkarleby.
57 Bollnäs/Söderhamn: Bollnäs, Ovanåker, Söderhamn.
58 Hudiksvall/Ljusdal: Hudiksvall, Ljusdal, Nordanstig.
59 Sundsvall: Sundsvall, Timrå, Ånge.
60 Härnösand/Kramfors: Härnösand, Kramfors.
61 Sollefteå: Sollefteå.
62 Örnsköldsvik: Örnsköldsvik.
63 Östersund: Berg, Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Åre, Östersund.
64 Umeå: Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Umeå, Vindeln, Vännäs.
65 Skellefteå: Malå, Norsjö, Skellefteå.
66 Lycksele: Dorotea, Lycksele, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Åsele.
67 Piteå: Arjeplog, Arvidsjaur, Piteå, Älvsbyn.
68 Luleå/Boden: Boden, Jokkmokk, Luleå.
69 Haparanda/Kalix: Haparanda, Kalix, Överkalix, Övertorneå.
70 Kiruna/Gällivare: Gällivare, Kiruna, Pajala.