Regeringen föreskriver i fråga om förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd1)
- 1)
Senaste lydelse av
22 a § 2005:15
24 b § 2003:1052.
dels att 22 a, 23 och 24 b §§ ska upphöra att gälla,
dels att 24 a § ska betecknas 26 a §,
dels att rubriken närmast före 21 § ska lyda "Anmälningsplikt enligt 9 kap. 6 § miljöbalken" och rubriken närmast före 47 § ska lyda "Bemyndiganden för Naturvårdsverket",
dels att 11 a, 13, den nya 26 a och 31 §§ samt bilagan till förordningen ska ha följande lydelse,
dels att det i förordningen ska införas fyra nya paragrafer, 6 b, 20 c, 47 a och 49 b §§, samt närmast före 20 c § en ny rubrik av följande lydelse.
En länsstyrelse får lämna över ett tillståndsärende till en annan länsstyrelse, om
det vid den andra länsstyrelsen förekommer eller har förekommit ett tillståndsärende som har ett nära samband med det förstnämnda ärendet,
överlämnandet sker för gemensam handläggning eller för att det är lämpligt att den länsstyrelse som har prövat ett tidigare ärende också prövar det nya ärendet, och
överlämnandet kan ske utan avsevärd olägenhet för någon part.
2) För verksamheter och åtgärder med utsläpp till luft eller vatten som omfattas av tillståndsplikt enligt avdelning 1 eller 4 i bilagan, ska man vid bedömning av behovet av försiktighetsmått och villkor särskilt beakta om det i utsläppen förekommer ämnen som anges i avdelning 5 i bilagan.
- 2)
Senaste lydelse 2003:1052.
Det krävs tillstånd för att
inrätta en avloppsanordning som en eller flera vattentoaletter ska anslutas till, eller
ansluta en vattentoalett till en befintlig avloppsanordning.
Det krävs anmälan till den kommunala nämnden för att inrätta en annan avloppsanordning än som avses i första stycket.
En ansökan om tillstånd enligt första stycket ska prövas av den kommunala nämnden. Ansökan prövas dock av generalläkaren i de fall generalläkaren utövar tillsyn över anläggningen.
En kommun får meddela föreskrifter om att det i stället för anmälan krävs tillstånd för att inom vissa delar av kommunen inrätta en sådan anordning som avses i andra stycket. Sådana föreskrifter får endast avse tillståndsplikt som behövs för att skydda människors hälsa eller miljön.
Särskilda bestämmelser om täkter
Tillsynsmyndigheten ska besluta att en täkt är avslutad, om verksamhetsutövaren begär det och det område där verksamheten har bedrivits har efterbehandlats på ett från hälso- och miljösynpunkt godtagbart sätt.
Ett beslut enligt första stycket får meddelas även om inte hela området har efterbehandlats, om det område som återstår att efterbehandla inte är större än 1 hektar och det på detta område inte bedrivs någon verksamhet som är tillstånds- eller anmälningspliktig enligt denna förordning.
3) I fråga om anmälningspliktiga verksamheter som i bilagan till denna förordning har angetts med EU-koden 85/337-1 eller 85/337-2 ska den myndighet som handlägger anmälningsärendet särskilt beakta de kriterier som anges i bilaga 2 till förordningen (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar och i varje enskilt fall pröva om verksamheten behöver tillståndsprövas.
- 3)
Senaste lydelse av tidigare 24 a § 2003:1052.
En miljörapport enligt 26 kap. 20 § miljöbalken ska innehålla uppgift om verksamhetsutövarens namn och organisationsnummer samt de uppgifter i övrigt som framgår av föreskrifter som Naturvårdsverket har meddelat med stöd av 47 a §.
Naturvårdsverket får
i fråga om verksamheter som inte är tillståndspliktiga enligt bilagan, meddela föreskrifter om att det i en miljörapport enligt 26 kap. 20 § miljöbalken ska lämnas sådana uppgifter om utsläpp och överföringar av föroreningar som följer av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 166/ 2006 av den 18 januari 2006 om upprättande av ett europeiskt register över utsläpp och överföringar av föroreningar och om ändring av rådets direktiv 91/689/EEG och 96/61/EG 4) ,
- 4)
EUT L 33, 4.2.2006, s. 1 (Celex 32006R0166).
meddela föreskrifter om att en miljörapport enligt 26 kap. 20 § miljöbalken ska innehålla en redovisning av verksamhetens miljöpåverkan även i andra avseenden än vad som omfattas av villkoren i ett tillståndsbeslut liksom av andra uppgifter som är relaterade till balkens tillämpningsområde och mål, och
meddela föreskrifter om hur uppgifterna i en miljörapport ska redovisas.
Naturvårdverket är den behöriga myndighet som avses i förordning (EG) nr 166/2006.
Bilaga5)
Förteckning över verksamheter som är tillstånds- eller anmälningspliktiga
Denna förteckning innehåller beskrivningar av verksamheter som är tillstånds- eller anmälningspliktiga enligt 5 eller 21 §.
De bokstavsmarkeringar som anges framför varje verksamhetsbeskrivning har följande innebörd.
A: Tillstånd krävs för verksamheten. Tillstånd söks hos miljödomstolen.
B: Tillstånd krävs för verksamheten. Tillstånd söks hos länsstyrelsen.
C: Verksamheten är anmälningspliktig. Anmälan ska göras till den kommunala nämnden.
e: Den tillstånds- eller anmälningsplikt som gäller för verksamheten följer av ett EG-direktiv.
De sifferkoder framför verksamhetsbeskrivningarna som börjar med två siffror och ett snedstreck anger den eller de EG-rättsakter som har relevans för tillstånds- eller anmälningsplikten (EU-koder). EU-koderna har följande innebörd.
75/439: rådets direktiv 75/439/EEG av den 16 juni 1975 om omhändertagande av spilloljor, senast ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/76/EG,
|