Lagar & Förordningar

Lagar & Förordningar är en kostnadsfri rättsdatabas från Norstedts Juridik där alla Sveriges författningar och EU-rättsliga dokument finns samlade. Nu kan organisationer och företag prova den mer omfattande juridiska informationstjänsten JUNO - gratis i 14 dagar - läs mer om erbjudandet och vad du kan få tillgång till här.

Dokumentet som PDF i original:

52008XC1108(01).pdf

8.11.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 284/7


Offentliggörande av en ansökan om ändring enligt artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

(2008/C 284/07)

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt till invändningar som fastställs genom artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 (1). Invändningar måste komma in till kommissionen inom sex månader räknat från dagen för detta offentliggörande.

ANSÖKAN OM ÄNDRING

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

Ansökan om ändring enligt artikel 9

”PERA DELL'EMILIA ROMAGNA”

EG-nummer: IT-PGI-0117-1534-07.02.2000

SGB ( X ) SUB ( )

1.   Rubrik i den aktuella produktspecifikationen:

Produktens namn

Beskrivning av produkten

Geografiskt område

Bevis på ursprung

Framställningsmetod

Samband med området

Märkning

Nationella krav

Annat (specificera)

2.   Typ av ändring:

Ändring av sammanfattande dokument eller sammanfattningen

Ändring i specifikationen för en registrerad SUB eller SGB för vilken varken det sammanfattande dokumentet eller sammanfattningen har offentliggjorts

Ändring i specifikationen som inte kräver någon ändring i det offentliggjorda sammanfattande dokumentet (artikel 9.3 i förordning (EG) nr 510/2006)

Tillfällig ändring i specifikationen till följd av att myndigheter har infört obligatoriska sanitära eller fytosanitära åtgärder (artikel 9.4 i förordning (EG) nr 510/2006)

3.   Ändring(ar):

1.

I artikel 6 ska följande ändringar göras:

 

När det gäller sorten Abate Fetel ska

kravet på en lägsta genomsnittlig vikt på 260 g för de enskilda frukterna utgå, och

ett högsta värde för parametern ”hårdhet” läggas till.

 

När det gäller sorten Conference ska

uttrycket ”sockerhalt: lägst 12 grader Brix” ersättas med ”sockerhalt: mer än 13 grader Brix”, och

kravet på en lägsta genomsnittlig vikt på 158 g för de enskilda frukterna utgå, och

ett högsta värde för parametern ”hårdhet” läggas till.

 

När det gäller sorten Decana del Comizio ska

uttrycket ”sockerhalt: 12 grader Brix” ersättas med ”sockerhalt: mer än 13 grader Brix”, och

kravet på en lägsta genomsnittlig vikt på 240 g för de enskilda frukterna utgå, och

ett högsta värde för parametern ”hårdhet” läggas till.

 

När det gäller sorten Kaiser ska

uttrycket ”sockerhalt: 12 grader Brix” ersättas med ”sockerhalt: mer än 13 grader Brix”, och

kravet på en lägsta genomsnittlig vikt på 250 g för de enskilda frukterna utgå.

 

När det gäller sorten Cascade ska

uttrycket ”mer än 13 grader Brix” läggas till under rubriken sockerhalt, och

kravet på en lägsta genomsnittlig vikt utgå, och

ett högsta värde för parametern ”hårdhet” läggas till.

 

När det gäller sorten Passa Crassana ska

uttrycket ”mer än 13 grader Brix” läggas till under rubriken sockerhalt, och

kravet på en lägsta genomsnittlig vikt för de enskilda frukterna utgå, och

ett högsta värde för parametern ”hårdhet” läggas till.

 

När det gäller sorterna Williams och Max Red Bartlett ska

uttrycket ”sockerhalt: 11 grader Brix” ersättas med ”sockerhalt: mer än 12 grader Brix”, och

kravet på en lägsta genomsnittlig vikt på 185 g för de enskilda frukterna utgå, och

ett högsta värde för parametern ”hårdhet” läggas till.

2.

I artikel 7 ska följande ändringar göras:

Texten ”Vid saluföringen av ’Pera dell'Emilia Romagna’ till konsumenterna ska följande typer av förpackningar användas:

tråg för fyra till sex frukter, som förseglas med plastband,

korgar om ett kilo,

kartongbrickor med måtten 30 × 40,

kartong- eller träbrickor med måtten 30 × 50,

kartong- eller träbrickor med måtten 40 × 60”.

ska ersättas med texten ”Vid saluföringen av ’Pera dell'Emilia Romagna’ till konsumenterna får samtliga typer av förpackningar som är godkända enligt gällande gemenskapslagstiftning användas, bland annat följande:

lådor med måtten 60 × 80, 80 × 120, 100 × 120, med flera lager och luftlager,

kartong-, trä- eller plastbrickor med måtten 30 × 40, med ett eller flera lager,

kartong-, trä- eller plastbrickor med måtten 40 × 60, med ett eller flera lager,

brickor med måtten 20 × 30, med ett lager eller i lösvikt.

Förseglade förpackningar som innehåller en eller flera frukter (brickor, korgar, kartonger).

För att de frukter med skyddad geografisk beteckning som saluförs på brickor eller i lådor ska kunna identifieras märks frukterna med en stämpel med beteckningens logo. Minst 70 % av frukterna i en förpackning ska märkas med stämpeln”.

Förklarande anmärkningar till de begärda ändringarna.

1.

Det anses lämpligt att höja den föreskrivna sockerhalten vid saluföringen med en Brixgrad, då detta bättre motsvarar vad som förekommer under normala odlingsförhållanden.

När det gäller övriga egenskaper kvarstår de egenskaper som anges i produktspecifikationen vad gäller skalet, formen och smaken, medan hårdhetsvärdet inte kan betraktas som konstant och därför ersätts med ett värde för högsta tillåtna hårdhet.

Kravet på en genomsnittlig vikt utgår på grund av att det inte finns något orsakssamband mellan vikten och storleken.

2.

Syftet med ändringen är att bättre och tydligare ange vilka förpackningar som är godkända enligt gemenskapslagstiftningen. Dessutom föreskrivs att minst 70 % av frukterna i en förpackning ska märkas med logotypen för den skyddade geografiska beteckningen.

SAMMANFATTNING

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

”PERA DELL'EMILIA ROMAGNA”

EG-nr: IT-PGI-0117-1534-07.02.2000

SGB ( X ) SUB ( )

I denna sammanfattning anges de viktigaste uppgifterna i produktspecifikationen i informationssyfte.

1.   Behörig myndighet i medlemsstaten:

Namn:

Ministero delle Politiche agricole alimentari e forestali

Adress:

Via XX Settembre, 20

I-00187 Roma

Tfn

(39) 06 481 99 68

Fax

(39) 06 420 131 26

E-post:

qpa3@politicheagricole.gov.it

2.   Ansökande grupp:

Namn:

Centro Servizi Ortofrutticoli

Adress:

Via Bologna, 534

I-44040 Chiesuol del Fosso (FE)

Tfn

(39) 0532 90 45 11

Fax

(39) 0532 90 45 20

E-post:

info@csoservizi.com

Sammansättning:

Producenter/bearbetningsföretag ( X ) Annan ( )

3.   Produkttyp:

Klass 1.6 – Frukt, grönsaker och spannmål

4.   Produktspecifikation:

(Sammanfattning av kraven i artikel 4.2 i förordning (EG) nr 510/2006)

4.1   Namn: ”Pera dell'Emilia Romagna”

4.2   Beskrivning: Päron av typen ”Pera dell'Emilia Romagna” SGB erhålls ur följande sorter: Abate Fetel, Cascade, Conference, Decana del Comizio, Kaiser, Max Red Barlett, Passa Crassana och Williams.

Vid saluföringen ska päron av typen ”Pera dell'Emilia Romagna” SGB ha följande egenskaper:

Abate Fetel: Skal: ljusgrönt till gult, rostfärgat kring foderhålan och skafthålan. Form: kalebassformad, avlång. Storlek: minsta diameter – 55 mm. Sockerhalt: 13 grader Brix. Högsta tillåtna hårdhet: 5. Smak: söt.

Conference: Skal: gröngult, med mycket rost kring foderhålan, vilken ofta omfattar den nedre tredjedelen av frukten. Form: päronformad, ofta symmetrisk. Storlek: minsta diameter – 55 mm. Sockerhalt: över 13 grader Brix. Högsta tillåtna hårdhet: 5,5. Smak: söt.

Decana del Comizio: Skal: slätt, ljusgrönt till gult, inslag av rosa på den del av frukten som exponeras för solen, litet rostfärgat. Form: turbinformad. Storlek: minsta diameter – 55 mm. Sockerhalt: mer än 13 grader Brix. Högsta tillåtna hårdhet: 4,5. Smak: söt och aromatisk.

Kaiser: Skal: ojämn yta, helt rostfärgad. Form: kalebassformad, päronformad. Storlek: minsta diameter – 55 mm. Sockerhalt: mer än 13 grader Brix. Hårdhet: 5,7. Smak: fruktköttet är fint och smakrikt och smälter i munnen.

Williams och Max Red Bartlett: Skal: slätt, grundfärgen är gul och täckfärgen rosa eller klarröd, ibland med ränder. Form: kvittenformad eller päronformad. Storlek: minsta diameter – 60 mm. Sockerhalt: mer än 12 grader Brix. Högsta tillåtna hårdhet: 6,5. Smak: söt och aromatisk.

Cascade: Skal, form, sockerhalt mer än 13 grader Brix, högsta tillåtna hårdhet och smak enligt de typiska egenskaperna för sorten.

Passa Crassana: Skal, form, sockerhalt mer än 13 grader Brix, högsta tillåtna hårdhet och smak enligt de typiska egenskaperna för sorten.

4.3   Geografiskt område: Produktionsområdet för ”Pera dell'Emilia Romagna” SGB omfattar följande kommuner:

I provinsen Reggio Emilia: Casalgrande, Correggio och Rubiera.

I provinsen Modena: Bastiglia, Bomporto, Campogalliano, Camposanto, Carpi, Castelfranco Emilia, Castelnuovo Rangone, Cavezzo, Concordia sulla Secchia, Finale Emilia, Formigine, Medolla, Mirandola, Modena, Nonantola, Novi di Modena. Ravarino, S. Cesario sul Panaro, S. Felice sul Panaro, S. Possidonio, S. Prospero, Savignano sul Panaro, Soliera, Spilimberto och Vignola.

I provinsen Ferrara: Argenta, Berra, Bondeno, Cento, Codigoro, Comacchio, Copparo, Ferrara, Formignana, Jolanda di Savoia, Lagosanto, Masi Torello, Massa Fiscaglia, Mesola, Migliarino, Migliaro, Mirabello, Ostellato, Poggio Renatico, Portomaggiore, Ro, S. Agostino, Tresigallo, Vigarano Mainarda och Voghiera.

I provinsen Bologna: Anzona dell'Emilia, Argelato, Baricella, Bazzano, Bentivoglio, Budrio, Calderara di Reno, Castel d'Argile, Castelguelfo, Castelmaggiore, Crespellano, Crevalcore, Galliera, Granarolo dell'Emilia, Malalbergo, Medicina, Minerbio, Molinella, Mordano, Pieve di Cento, S. Agata Bolognese, S. Giorgio di Piano, S. Giovanni in Persiceto, S. Pietro in Casale och Sala Bolognese.

I provinsen Ravenna: Alfonsine, Bagnacavallo, Conselice, Cotignola, Castelbolognese, Faenza, Fusignano, Lugo, Massalombarda, Ravenna, Russi, S. Agata sul Santerno och Solarolo.

4.4   Bevis på ursprung: Varje led i produktionsprocessen övervakas och alla inkommande och utgående produkter registreras. Produktens spårbarhet säkras således på detta sätt och genom sammanställning av särskilda register som förs av kontrollorganet över producenter och förpackningsföretag. De producerade kvantiteterna anmäls även utan dröjsmål till kontrollorganet. Alla aktörer, både fysiska och juridiska personer, som är registrerade i förteckningarna kontrolleras av kontrollorganet.

4.5   Framställningsmetod: ”Pera dell'Emilia Romagna” SGB ska produceras med hjälp av traditionella och miljövänliga metoder. Bevattning, gödning och andra odlingstekniker och metoder ska utövas i enlighet med de tekniska föreskrifter som utfärdas av de behöriga avdelningarna inom Regione Emilia Romagna. I odlingsmetoderna ska ingå en beskärning på vintern och två beskärningar under växtsäsongen.

För växtskyddet ska om möjligt integrerade och ekologiska metoder tillämpas.

Träden formas till modellerna Palmetta, Y och Fusetto och varianter av dessa. Odlingstätheten får högst vara 3 000 träd per hektar. Trädens storlek ska vara sådan att det är möjligt att producera frukter av hög kvalitet. Den årliga produktionen får högst uppgå till 4 500 kg per hektar.

Päron med den skyddade geografiska beteckningen ”Pera dell'Emilia Romagna” SGB ska förvaras i kylrum med en temperatur på mellan 4 °C och 6 °C.

De sorter som är avsedda att konsumeras under våren ska förvaras i skyddande atmosfär.

4.6   Samband med området: De särskilda egenskaperna hos ”Pera dell'Emilia Romagna” SGB beror på jordmåns- och klimatförhållandena i området och på de odlingsmetoder som tillämpas av producenterna i området. Det är dessa faktorer som ger de aktuella päronen deras kvalitetsegenskaper och deras kemiska, fysiska och organoleptiska egenskaper tack vare vilka päronen kan saluföras som typiska produkter från Emilia Romagna, både inom Italien och i EU. Då päronodlingar är mycket känsliga för frost har odlingen blivit vanlig i det aktuella området där de årliga medeltemperaturerna är högre än i andra områden i regionen och där det i genomsnitt regnar mindre. Jordarna är före detta översvämningsjordar till floden Po och därför rika på organiskt material. Produktionen i det aktuella området är i hög grad specialiserad på päronodling och cirka hälften av alla päron som odlas i Italien odlas i det aktuella området.

4.7   Kontrollorgan:

Namn:

Check Fruit — Certificazioni e servizi nel settore agroalimentare

Adress:

Via C. Boldrini, 24

I-40121 Bologna

Tfn

(39) 051 649 48 36

Fax

(39) 051 649 48 13

E-post:

customer@checkfruit.it

4.8   Märkning: Produkten ”Pera dell'Emilia Romagna” ska saluföras i förpackningar som är godkända enligt gällande gemenskapslagstiftningen, bland annat följande typer av förpackningar: lådor med måtten 60 × 80, 80 × 120, 100 × 120, med flera lager och luftlager. Kartong-, trä- eller plastbrickor med måtten 30 × 40, med ett eller flera lager. Kartong-, trä- eller plastbrickor med måtten 40 × 60, med ett eller flera lager. Brickor med måtten 20 × 30, med ett lager eller i lösvikt. Förseglade förpackningar som innehåller en eller flera frukter (brickor, korgar, kartonger).

Gällande gemenskapslagstiftning om märkning ska iakttas och följande uppgifter ska ingå i märkningen: ”Pera dell'Emilia Romagna – Indicazione Geografica Protetta”, samt uppgifter om förpackningsföretaget, dess namn, firmatyp och adress, samt om frukternas handelsklass och storlek.

För att de frukter med skyddad geografisk beteckning som saluförs på brickor eller i lådor ska kunna identifieras märks frukterna med en stämpel med beteckningens logo. Minst 70 % av frukterna i en förpackning ska märkas med stämpeln.


(1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.