Lagar & Förordningar

Lagar & Förordningar är en kostnadsfri rättsdatabas från Norstedts Juridik där alla Sveriges författningar och EU-rättsliga dokument finns samlade. Nu kan organisationer och företag prova den mer omfattande juridiska informationstjänsten JUNO - gratis i 14 dagar - läs mer om erbjudandet och vad du kan få tillgång till här.

Dokumentet som PDF i original:

52009XC0219(06).pdf

19.2.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 41/35


Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

(2009/C 41/13)

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 7 förordning nr 510/2006 (1). Invändningarna måste komma in till kommissionen senast sex månader efter dagen för detta offentliggörande.

SAMMANFATTNING

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

”SCHWÄBISCHE MAULTASCHEN”/”SCHWÄBISCHE SUPPENMAULTASCHEN”

EG-nr: DE-PGI-0005-0521-18.01.2006

SUB ( ) SGB ( X )

I denna sammanfattning anges de viktigaste uppgifterna i produktspecifikationen i informationssyfte.

1.   Behörig myndighet i medlemsstaterna:

Namn:

Bundesministerium der Justiz

Adress:

Mohrenstraße 37

D-10117 Berlin

Tfn

+49(0)30/2025-70

Fax

+49(0)30/2025-82 51

E-post:

2.   grupp:

Namn:

Schutzgemeinschaft 'Schwäbische Maultaschen' c/o Bürger GmbH z.H. Herrn Martin Bihlmaier

Adress:

Zeiss-Straße 12

D-71254 Ditzingen

Tfn

+49(0)7156/30022083

Fax

+49(0)7156/3002942083

E-post:

martin.bihlmaier@buerger.de

Sammansättning:

Producenter/bearbetningsföretag ( X ) Annan ( )

3.   Produkttyp:

Klass 2.7 – Pastaprodukter

4.   Produktspecifikation:

(Sammanfattning av kraven enligt artikel 4.2 i förordning (EG) nr 510/2006)

4.1   Namn:

”Schwäbische Maultaschen”/”Schwäbische Suppenmaultaschen”

4.2   Beskrivning:

Degknyten med fyllning av köttfärs eller hackade grönsaker.

Fyrkantiga eller i rullform. Färska eller förpackade. Kokas eller steks för förtäring.

Sammansättning

Krossgryn och/eller mjöl av durumvete, helägg, vatten och salt till degen. Fläskkött, nötkött, eventuellt rökt sidfläsk, spenat, persilja, lök, ägg, kryddor, bröd och vitlök till fyllning. Ingredienser och råvarornas andelar varierar efter recept och region, men inom ramen för nedanstående kvalitetskriterier.

Kvalitetskriterier

Kvalitetsegenskaper

Minimikrav

Färg/yttre

Deghöljet ljusgult-ljusgrått, fyllningen lös med igenkännbar struktur

Form

Fyrkanter eller rullar

Mått

Standardmaultasche

Längd 5,5–10 cm, bredd 5–9 cm, höjd 1,5–2,5 cm

Suppenmaultasche

Längd 1–5,5 cm, bredd 1–5 cm, höjd 0,5–2 cm

Konsistens

Deghöljet är fast och klibbar inte. Fyllningen är mjuk med bibehållen emulsion

Nettovikt

Standardmaultasche

40–150 g

Suppenmaultasche

10–40 g

Proteinhalt i produkter med köttfärsfyllning

Andel BEFFE minst 5 % (BEFFE = Bindegewebseiweißfreies Fleischeiweiß, bindvävsproteinfritt köttprotein)

Färskt ägg

Helägg av kvalitetskategori A, minst 23 % torrsubstans

Kötthalt

Köttandel av totalvikten minst 8 %

4.3   Geografiskt område:

Det geografiska området Schwaben omfattar hela Baden-Württemberg och hela förvaltningsområdet Schwaben i fristaten Bayern.

4.4   Bevis på ursprung:

Spårbarheten över hela förädlingskedjan garanteras genom den internationella standarden IFS (International Food Safety). Alla deltagande företag har antagit denna standard. Utgående från försäljningsförpackningen ska produkten utan luckor kunna spåras dels tillbaka till råvarustadiet, och dels till de olika kunderna som köpt ett visst parti (till de enskilda portionsförpackningarna).

4.5   Framställningsmetod:

Mjöl, krossgryn, ägg och vatten blandas och knådas till en deg. Degen pressas eller kavlas till en degvåd. Därefter framställs fyllningen (köttfärs eller hackade grönsaker) och blandas med bröd, spenat, lök och kryddor. Fyllningen läggs på degen och doseras. Degvåden viks, degknytena portioneras, upphettas och slutligen kylda till 2–7 °C. Djupfrysta produkter kyls till – 18 °C.

Konservering: Lagring

Degknytena säljs färska eller förpackade.

4.6   Samband med området:

”Schwäbische Maultaschen” är en specialitet från Schwaben med sekellånga traditioner, som är mycket uppskattad av konsumenterna. Ingen annan rätt från Schwaben är så omtyckt och känd utöver Schwabens gränser (Baden-Württemberg och förvaltningsområdet Schwaben i fristaten Bayern) som dessa degknyten, de s.k. ”Schwäbische Maultaschen”. De nämns ofta i samband med områdets kända personer och viktiga uppfinningar. Ursprungligen var de en traditionell fasterätt som åts på Skärtorsdagen, men numera har det blivit en omtyckt rätt året om. Dessa degknyten nämns t.o.m. i områdets litteratur, och spelar en roll i många fester och seder i Schwaben.

Varje år firas den traditionella degknytesfesten (”Maultaschenfest”) i staden Freiberg am Neckar. Kommunen Baiersbronn väljer t.o.m. en degknytesdrottning (”Maultaschenkönigin”). Rätten spelar också en viktig roll för turismen. Exempelvis finns det en s.k. ”Maultaschen-Weg” (degknytesväg) runt den historiska residensstaden Urach, från vilken man har en god blick över Schwäbische Alb med dess vackra landskap och kulinariska specialiteter.

Nästan alla slaktare, köttproducenter och traditionella restauranger i Schwaben har i dag Maultaschen i sitt sortiment.

Regionen Schwaben har flera världsrekord som har med dessa degknyten att göra: 1982 tillverkade en restaurangägare i Maulbronn 1 134 degknyten på 22 minuter och slog därmed det föregående årets rekord, som hälls av en slaktarmästare i Stuttgart-Untertürkheim. Samma restaurangägare togs 1987 upp i Guinness rekordbok med ett jättedegknyte. Tio år senare, 1997, slogs hans rekord av kockar i Freiberg am Neckar. Men även det rekordet bröts något senare, år 2000, av några kockar från Baiersbronn.

Schwabens litteratur är rik på dikter och historier med anknytning till Maultaschen. Författaren Thaddäus Troll jämförde på skämt schwabenbornas identitet med ett sådant degknyte.

Dialektdiktaren Heinz Eugen Schramm skrev en dikt om framställningen av Maultaschen.

Och dialektdiktaren Friedrich E. Vogt gav degknytena en fast plats i Schwabens matsedel.

4.7   Kontrollorgan:

Namn:

LACON GmbH

Adress:

Brünnlesweg 19

D-77654 Offenburg

Tfn

0781 919 37 30

Fax

0781 919 37 50

E-post:

lacon@lacon-institut.com, www.lacon-institut.com

4.8   Märkning:

”Schwäbische Maultaschen” g.g.A. (SGB)

”Schwäbische Suppenmaultaschen” g.g.A. (SGB)


(1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.