Enligt riksdagens beslut1) föreskrivs i fråga om delgivningslagen (2010:1932)
- 1)
Prop. 2021/22:279, bet. 2022/23:JuU2, rskr. 2022/23:16.
dels att nuvarande 52 § ska betecknas 55 §,
dels att 2, 22, 23 och 26 §§ ska ha följande lydelse,
dels att rubriken närmast före 52 § ska sättas närmast före 55 §,
dels att det ska införas tre nya paragrafer, 52–54 §§, och närmast efter 51 § och närmast före 52–54 §§ nya rubriker av följande lydelse.
Delgivning innebär att en handling skickas eller lämnas till den eller de personer som har behörighet att ta emot delgivningen eller att något av de andra förfaranden som anges i denna lag används.
Den som ensam eller tillsammans med någon är behörig att ta emot delgivning betecknas i denna lag som delgivningsmottagare. Bestämmelser om vilka som är delgivningsmottagare finns i 11–15 §§.
Delgivning enligt denna lag sker genom delgivningssätten
vanlig delgivning (16–18 §§),
muntlig delgivning (19–21 §§),
förenklad delgivning (22–26 §§),
särskild delgivning med juridisk person (27–30 §§),
stämningsmannadelgivning (31–46 §§),
kungörelsedelgivning (47–51 §§), och
tillgänglighetsdelgivning (52–54 §§).
Förenklad delgivning sker genom att handlingen som ska delges skickas till delgivningsmottagaren och att det närmast följande arbetsdag skickas ett kontrollmeddelande om att handlingen har skickats.
Ett kontrollmeddelande behöver inte skickas om handlingen skickas på elektronisk väg.
Vid förenklad delgivning ska handlingen och kontrollmeddelandet, om ett sådant skickas, skickas till delgivningsmottagarens senast kända adress.
Om delgivningsmottagarens senast kända adress inte kan användas får handlingen och kontrollmeddelandet skickas till delgivningsmottagarens folkbokföringsadress om en sådan adress finns och skiljer sig från den som använts när handlingen skickades enligt första stycket.
Förenklad delgivning har skett när två veckor har förflutit från det att handlingen skickades, om kontrollmeddelandet, när ett sådant skickas, har skickats på föreskrivet sätt och det inte med hänsyn till omständigheterna framstår som osannolikt att handlingen kommit fram inom denna tid.
Tillgänglighetsdelgivning
Hur tillgänglighetsdelgivning går till
Tillgänglighetsdelgivning sker genom att handlingen som ska delges hålls tillgänglig hos en myndighet antingen omedelbart eller från och med en i förväg bestämd tidpunkt.
När tillgänglighetsdelgivning får användas
Tillgänglighetsdelgivning får användas av en myndighet i de fall som särskilt anges i lag, om delgivningsmottagaren vid ett personligt sammanträffande eller genom ljud- och bildöverföring har delgetts information om att sådan delgivning kan komma att användas samt information om från vilken tidpunkt och på vilken plats handlingen kommer att hållas tillgänglig.
Delgivningstidpunkten
Tillgänglighetsdelgivning har skett när handlingen har gjorts tillgänglig vid den tidpunkt och på den plats som delgivningsmottagaren har delgetts information om. Om handlingen hålls tillgänglig omedelbart har tillgänglighetsdelgivning skett den tredje arbetsdagen efter det att delgivningsmottagaren har delgetts information om att tillgänglighetsdelgivning kan komma att användas.