Lag (2017:1272) om Sveriges sjöterritorium och maritima zoner
Sveriges sjöterritorium
Sveriges sjöterritorium omfattar inre vatten och territorialhavet. Det avgränsas mot andra staters sjöterritorier i enlighet med överenskommelser om riksgränsen. Sjöterritoriets gräns i havet framgår av bilaga 1.
Allmän anmärkning:
Ang. bilaga 1 se SFS 2017:1272.
Inre vatten omfattar vattenområden på land och i havet innanför riksgränsen och de baslinjer som följer av 4 §.
Territorialhavet sträcker sig tolv nautiska mil räknat från de baslinjer som anges i 4 § med de begränsningar som följer av överenskommelser om riksgränsen och andra överenskommelser med Danmark, Finland och Norge.
Baslinjerna utgörs av normala eller räta baslinjer i enlighet med Förenta nationernas havsrättskonvention 1982 och vad som i övrigt följer av folkrätten och dras vid en lågvattenlinje utmed kusten på nivån –0,5 meter uttryckt i höjdsystemet RH 2000. Baslinjernas sträckning framgår av bilaga 2.
Allmän anmärkning:
Ang. bilaga 2 se SFS 2017:1272.
Sveriges maritima zoner
Sveriges maritima zoner utgörs av kontinentalsockel, ekonomisk zon och angränsande zon. De avgränsas enligt vad som överenskommits med andra stater.
Bestämmelser om kontinentalsockeln finns i lagen (1966:314) om kontinentalsockeln. Den yttre avgränsningslinjen för kontinentalsockeln framgår av bilaga 3.
Allmän anmärkning:
Ang. bilaga 3 se SFS 2017:1272.
Bestämmelser om den ekonomiska zonen finns i lagen (1992:1140) om Sveriges ekonomiska zon. De yttre avgränsningslinjerna för zonen framgår av bilaga 4.
Allmän anmärkning:
Ang. bilaga 4 se SFS 2017:1272.
Bestämmelser om den angränsande zonen finns i lagen (2017:1273) om Sveriges angränsande zon. De yttre avgränsningslinjerna för zonen framgår av bilaga 5.
Allmän anmärkning:
Ang. bilaga 5 se SFS 2017:1272.
Särskilda avgränsningslinjer
Särskilda avgränsningslinjer en nautisk mil räknat från baslinjerna framgår av bilaga 6.
Allmän anmärkning:
Ang. bilaga 6 se SFS 2017:1272.
Informationsskyldighet
Sjöterritoriets gräns, de räta baslinjerna och den ekonomiska zonens yttre avgränsningslinjer ska utmärkas i sjökort som är tillgängliga för allmänheten. I lagen (2010:1767) om geografisk miljöinformation finns bestämmelser om tillgängliggörande av geografisk miljöinformation och informationshanteringstjänster.
Bilaga 1 Koordinatlista för sjöterritoriets gräns
I bilagan redovisas geografiska koordinater för sjöterritoriets gräns i havet.
Gränsen utgörs av två heldragna linjer runt fastlandet och Öland respektive runt Gotland och Gotska Sandön.
Alla punkter utmed gränsen beskrivs med geografiska koordinater i latitud och longitud uttryckta i referenssystemet SWEREF 99. Koordinaterna anges i grader och minuter med sex decimaler på minuten (00-00.000000). Långa linjer och cirkelbågar är segmenterade.
Följande punkttyper förekommer:
• brytpunkt på gränsen, territorialpunkt (TP),
• segmenterad punkt på en rät geodetisk linje eller på en loxodrom mellan två brytpunkter (MP),
• segmenterad punkt på en cirkelbåge mellan två brytpunkter (MC), och
• punkt på mittlinjen i Öresund som beskrivs med de koordinater som den 27 november 2014 utgjorde redovisning av denna gränslinje i Sjöfartsverkets sjökortsdatabas (ML).
I första kolumnen anges löpnummer för territorialpunkterna (TP).
Fastlandet och Öland
|
Gotland och Gotska Sandön
|
Bilaga 2 Koordinatlista för baslinjerna
I bilagan redovisas geografiska koordinater för Sveriges baslinjer.
Baslinjerna utgörs av normala eller räta baslinjer i sex separata sträckningar runt fastlandet och Öland, runt Gotland inklusive Fårö och Lilla Karlsö, runt Stora Karlsö, runt Gotska Sandön, vid Märket samt runt Märketshällarna.
De normala baslinjerna följer en lågvattenlinje på nivån –0,5 meter i det svenska höjdsystemet RH 2000 längs de kuststräckor där räta baslinjer saknas. Normal baslinje redovisas med inmätta eller beräknade punkter utmed denna lågvattenlinje. Endast punkter som påverkar beräkningen av territorialhavets och/eller den angränsande zonens bredd redovisas i bilagan. Några punkter för baslinjerna runt Ven redovisas därför inte i denna bilaga.
Räta baslinjer redovisas som geodetiska linjer mellan två inmätta eller beräknade punkter på nivån –0,5 meter i RH 2000.
Punkter på lågvattenskär som ligger utanför en normal eller rät baslinje redovisas endast om de påverkar beräkningen av territorialhavets och/eller den angränsande zonens bredd. De ligger inte djupare än –0,5 meter i RH 2000.
Alla punkter utmed baslinjerna och på lågvattenskär beskrivs med geografiska koordinater i latitud och longitud uttryckta i referenssystemet SWEREF 99. Koordinaterna anges i grader och minuter med sex decimaler på minuten (00-00.000000). Långa linjer är segmenterade.
Följande punkttyper förekommer:
• punkt på lågvattenlinjen utmed normal baslinje (LP),
• ändpunkt på rät baslinje, baslinjepunkt (BP),
• segmenterad punkt på en rät geodetisk linje mellan två baslinjepunkter (MP), och
• punkt på lågvattenskär beläget utanför en baslinje (LS).
I första kolumnen anges löpnummer och platsnamn, där sådant finns. För baslinjepunkter (BP) anges löpnummer med heltal (00). För punkter på lågvattenlinjen utmed normal baslinje (LP) och på lågvattenskär utanför baslinjerna (LS) anges föregående baslinjepunkts nummer följt av ett kolon och löpnummer (00:00).
I femte kolumnen anges vid varje baslinjepunkt (BP) om normal eller rät baslinje börjar i punkten och tillämpas fram till nästa baslinjepunkt. Vidare anges för Stora Karlsö och Gotska Sandön vid respektive första punkt på lågvattenlinjen (LP) att normal baslinje tillämpas.
Fastlandet och Öland
|